Dolar 39,6706
Euro 45,7795
Altın 4.297,56
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 27°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 27°C
Pts 29°C
Sal 30°C
Çar 32°C

10 Ay’ın Sonunda Çöpümüzü Koyacak Yerimiz Kalmayacak

10 Ay’ın Sonunda Çöpümüzü Koyacak Yerimiz Kalmayacak
30 Kasım 2020 12:37
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın 10 aylık kapasitesi kaldığını ve 10 ayın sonunda Tekirdağ ‘ın çöpünü koyacak yerin kalmayacağını vurguladı.

Durumun aciliyeti için yardım çağrısında bulunan Başkan Kadir Albayrak şu sözlere yer verdi;

” Sayın Valim,
Sayın Milletvekillerim,
Sayın İlçe Belediye Başkanlarım,
Sayın Çevre ve Şehircilik İl Müdürüm,
Sayın İl Tarım ve Orman Müdürüm,
Mahalli Çevre Kurulunun Değerli Üyeleri,
Toprak Koruma Kurulunun Değerli Üyeleri,
PSiyasi Partilerin Değerli Yöneticileri,
Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Temsilcileri,

DEMİRLİ ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ TESİSLERİ HALA 3’NCÜ LOTUN YER SEÇİMİ
UYGUNLUK KARARINI BEKLİYOR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Demirli Katı Atık Düzenli
Depolama Sahası 2. Lotunun fiziki olarak 10 aylık depolama kapasitesi kaldı. Valilik kararıyla 6 ilçe için Çorlu İlçemizde kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin yapım çalışmaları Valilik tarafından verilen izinlerle devam ederken, Süleymanpaşa ilçemizde 5 ilçe için kurulacak Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin izin, onay ve yapım süreçlerine, bu tesislerin bir parçası olan 3. Lot alanı için hala daha Mahalli Çevre Kurulu’nun toplanarak “Yer Seçimi Uygunluk Görüşü” almaması nedeniyle bir türlü başlanamıyor. Düzenli depolama tesisi olmayan Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri olmayacağından Bakanlığa Tesislerin kurulumuna yönelik başvurular da bir türlü yapılamıyor. Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Atık Eylem Planı ile; atıkların ayrıştırılmasına, geri dönüşümüne, geri kazanımına, atıklardan enerji ve ürün elde edilmesi ile atıkların bertarafına yönelik ülkemizin her bölgesinde ve her ilinde kurulacak tesis türleri belirlenmiş olup, mevzuat doğrultusunda 2023 yılına kadar kurulması istenen Entegre Katı Atık Yönetimi Tesislerinin ne yapım için gerekli izinlerine, ne de yapımına, yapılan ihale, alınan Danıştay ve Bakanlık onayları ve Büyükşehir Belediyemizin bütün çabalarına rağmen Valilik tarafından toplanarak alınması gereken “Yer Seçimi Uygunluk” kararı hala alınmadığından bir türlü başlanamıyor.”

” 2’nci lot sahasında doluluk oranı % 140 düzeyine ulaşarak kapasitesini çok aştı. Nüfusu 1 milyonu aşan ilimizde ilçe belediyelerimiz tarafından; kış aylarında ortalama günlük 1.200 ton, yaz aylarında ise ortalama günlük 1.400 – 1.500 ton evsel katı atık toplanmaktadır. Bu atık miktarının büyük kısmı Çorlu Tesisi’nde bertaraf edilirken kalan kısmı Süleymanpaşa Tesisi’nde bertaraf edilecek. Bu Tesisler bünyesinde yer alacak ünitelerde ayrıştırılan ambalaj atıkları ekonomiye geri kazandırılırken, organik atıklardan da elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edilmesi ile depolama sahasında depolanacak atık miktarı % 70 azaltılacak. Ancak bunun için, Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi 3’üncü lot sahası için
İl Mahalli Çevre Kurulu’nun acilen toplanarak, bugüne kadar geciktirdiği Yer Seçimi Uygunluk Kararını vermesi gerekiyor. Eğer Entegre Katı Atık Tesisleri ve 3. Lot yapılmazsa 10 ay sonra çöpümüzü koyacak bir yerimiz olmayacak.”

“Demirli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın fiziki olarak yalnızca 10 aylık depolama
kapasitesi kaldığı gerçeğini kamuoyuna ilan ediyor ve halkımızı doğrudan ilgilendiren bu
sorunun çözümü konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz.” Dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.