Gala Gölü Milli Parkı Kuş Gözlemcilerine Kapılarını Açıyor
Trakya Kalkınma Ajansı Mali Destek Programları kapsamında desteklenen Tarım ve Orman Bakanlığı 1.Bölge Edirne Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı ve Enez Kaymakamlığı’nın ortak olduğu ‘’Gala Gölü Milli Parkı Tabiat Turizmi’ne Açılıyor’’ isimli proje kapsamında Gala Gölü Milli Parkı Tuz Tepe mevkiinde bulunan günübirlik kullanım alanında peyzaj çalışması gerçekleştirildi.
Proje açılışına Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Enez Kaymakamı Elif Canan Tuncer, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Enez Belediye Başkanı Özkan Güvenç, Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Edirne Şube Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
ŞAHİN ”Doğayı Koruyan ve Çevreye Duyarlı Projelere Destek Olmaya Devam Edeceğiz”
Açılış kurdelesi kesilmeden önce bir konuşma yapan Genel Sekreter Mahmut Şahin konuşmasında şunları değindi:’’ Enez ve İpsala ilçelerinde bulunan ve 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’nin 36.Milli Parkı ilan edilen “Gala Gölü Milli Parkı” ile ilgili sizlere kısa bilgi vermek istiyorum. Burası 3000 hektar sulak alan ve 3000 hektar ormanlık alan olmak üzere toplam 6000 hektarlık alandan oluşan ve içerisinde 511 bitki türü ve 517 hayvan türü olmak üzere 1000 geçik canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Milli Park’ta bulunan kuş türü sayısı ise 217’dir. Ayrıca sulak alanların fazla olması sebebiyle kuş göç yollarında dönemli rol oynuyor. Bu çok önemli bir şey. Bu proje hayata geçmeden evvel burası kaderine terkedilmiş, bakımsız şekilde bulunuyordu. Peyzaj düzenlenmesi yapılan, oturma yerleri ve seyir terasları oluşturulan Gala Gölü ve çevresi hayata geçirilen bu proje ziyaretçilerin uğrak noktası olacak inşallah. Tabi, bu güzelliklerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında sadece bizim destek olmamız yetmiyor. Her bir bireye ayrı ayrı görev düşüyor. Gelen ziyaretçilerimizin çevreye karşı hassas ve duyarlı davranarak kurallara uysun ki sürdürülebilir turizm sağlansın. Sizlerde biliyorsunuz ki geleneksel turizm anlayışı değişmeye başladı artık. Bu anlayış deniz turizminden, eko turizm ve doğa turizmine kayıyor. Bizlerde Trakya Kalkınma Ajansı olarak Trakya’nın doğal güzelliklerini ortaya çıkaracak, tanıtımına katkı sağlayacak projelere destek oluyoruz. Adeta kuş cenneti olan Gala Gölü Milli Parkı’nın korunması ve turizme açılması İçin Tarım ve Orman Bakanlığı Edirne Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeye destek olduk. 2018 Yılı Mali Destek Programı kapsamımda sadece Enez ilçemizde hayata geçirilecek 2 projeye destek verdik, uygulama süresi 16 ay süren ve toplam bütçesi 433.851 TL olan projenin 325.000 TL’si yani projenin %75’ne denk gelen kısmı Ajansımız tarafından karşılanıyor. Doğayı koruyan ve çevreye duyarlı projelere destek olmaya devam edeceğiz. Projenin hayırlara vesile olmasını temenni ederek doğaseverlere pek çok güzelliği bir arada sunan Gala Gölü Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü yapmak isteyenleri, doğa fotoğrafçılarını ve kuş gözlemciliği yapmak isteyen ziyaretçilerimizi bekliyorum.
Konuşmaların ardından bir alternatif turizm çeşidi olan ‘’Kuş Gözlemciliği’’ ile ilgili öğrencilerde farkındalık oluşturmak amacıyla 50 öğrencinin katıldığı kuş gözlem etkinliği gerçekleştirildi ve etkinlikte kullanılmak suretiyle 10 adet dürbün alımı yapıldı.
Proje kapsamında 3 adet seyir terası,10 adet kamelya, 53 adet bank, 8 adet ateş çukuru ve 28 adet çöp kovası yerleştirildi. Bitkisel imalat olarak 3.110 adet Cornus(Kızılcık) ve 3.302 adet Rubus(Böğürtlen) fidan dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca ‘’Gala Gölü Kuşları’’ isimli kitab yazılarak 5000 adet basımı gerçekleştirildi. Kitabın ulusal literatüre girmesi amacıyla ISBN numarası alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı veri tabanına kaydettirildi.