Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Çok Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Çok Bulutlu
Paz 22°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 18°C

Ak Acıbakla Hasadı Yapıldı

Ak Acıbakla Hasadı Yapıldı
28 Temmuz 2020 15:15
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği ile birlikte ak acıbakla konusunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde Tekirdağ- Muratlı İlçesinde Önder Çiftçi Derneğince ak acıbakla üretilen tarlada hasat günü gerçekleştirildi.

Etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürü Oktay Öcal, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Deveci, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat Güngör, Genel Müdür Ali Hakan Doğanuz ile Prof. Dr. Adnan Orak, Prof. Dr. Elman Bahar, Doç. Dr. Ertan Ateş, Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan Tenicekier ile Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

İl Müdürü Oktay Öcal, Prof. Dr. Adnan ORAK ve Dernek Başkanı İmdat Güngör gerçekleştirdikleri konuşmalarda insan beslenmesi yanında rasyonlara dahil edilen acıbaklanın yakın zamanda soyanın yerine kullanılabileceğini ifade ettiler. Ayrıca Trakya Bölgesi topraklarının organik madde eksikliğine vurgu yapan yetkililer, gelecekte ak acıbaklanın ekim nöbetine dahil olarak kökleri aracılığı ile (yılda 18-25 kg/da) toprağı daha verimli hale getireceğini de belirttiler.

Prof. Dr. Adnan Orak tarafından 1992 yılından buyana yürütülen çalışmalara ek olarak; 2017 yılından itibaren Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan Tenikecier’in de dahil olduğu çalışmalar neticesinde, kışlık özelliğe sahip yerli ve yabancı kökenli ak acıbakla genotiplerinde melezleme ve mutasyon ıslahı konusunda önemli gelişmeler sağlandı.

Ak acıbakla çalışmalarında, yem sanayinde soyaya olan bağımlılığı kısmen de olsa azaltmak amaçlanıyor. Çalışmalarda ayrıca, sahip olduğumuz ak acıbakla gen kaynaklarımızın da dahil olduğu yeni genotipler elde etmek ve ıslah çalışmaları sonunda elde edilecek ak acıbakla çeşitlerini üreticilerimizin hizmetine sunmak da hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.