ALBAYRAK ”Mestan Özcan Yalan Rüzgarı Estirmeye Devam Ediyor”

AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan Saray ilçesi Büyükyoncalı Mahallesi’nde sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak Büyükşehir Belediyenin çalışmalarını eleştirmiş ve Belediye Başkanı Kadir Albayrak’tan açıklama beklediğini belirtmişti. Başkan Albayrak’tan Özcan’a cevap gecikmedi.
Özcan Yaptığı Canlı yayında ” Saray Büyükyoncalı’daki tarihi okulumuz için “klasik olarak” verilen sözler yine tutulmadı.%70’ini devletimizin karşılayacağı ve restoresi için milletin gözüne baka baka sözler verilmiş olmasına rağmen, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi niçin projeden çekildi? Sayın başkandan açıklama bekliyorum ben. Ziya Paşa’nın sözü bu iş bilmez, sözünde durmaz belediyeler için ne kadar da yerinde: AYİNESİ İŞTİR KİŞİNİN, LAFA BAKILMAZ! ” sözlerine yer vermişti.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yapılan eleştirilere şu sözlerle cevap verdi.
KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUYAN, YAŞATAN VE KENTİMİZE KAZANDIRAN BİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYİZ
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yönetimi olarak 2014 yılından bu yana kültür varlıklarının korunması, yaşatılması ve kentimize kazandırılması konusunda göstermiş olduğumuz hassasiyet bilinmektedir.
Miras Atölyesi I-II Projelerimiz kapsamında Süleymanpaşa, Şarköy ve Çorlu ilçelerinde bulunan yok olmaya yüz tutmuş kültür varlıkları kentimize kazandırılmıştır. Söz konusu projelerimiz, Etkin Belediye Proje yarışmasında 1’incilik ödülüne layık görülmüştür.
Tüm bu gerçekler ortadayken mülkiyeti Tekirdağ Büyükşehir Belediyemize ait olmayan tarihi binada restorasyon çalışmalarının henüz başlatılamamış olmasından dolayı argo ifadeler kullanılarak kurumumuzun ve kurum yönetimimizin hedef alınması haksızlıktır.
BÜYÜKYONCALI TARİHİ OKUL BİNASI RESTORASYONUNA DAİR GERÇEKLER
Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik, tahakkuk eden emlak vergilerinin % 10’u nispetindeki oranın belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılması amacıyla çıkarılmıştır.
Kısaca katkı payı olarak nitelendirdiğimiz bu pay; büyükşehir olan illerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, diğer illerde ise İl Özel İdarelerinde toplanmakta ve Valilik makamının onayı ile kullandırılmaktadır.
Bu payın,
% 50’si Belediyeler
% 30’u Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları – İl Özel İdareleri
% 20’si Kültür ve Turizm Bakanlığı
tarafından kullanılmaktadır.
İlimiz Saray ilçesi Büyükyoncalı Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesine ait, tahsisi İl Milli Eğitim Müdürlüğünde olan tarihi okul binasının restorasyonuna yönelik rölöve restitüsyon ve restorasyon projeleri Saray Kaymakamlığı’nın talebi doğrultusunda yine katkı payından alınan % 95 oranındaki ödenek ile tarafımızca hazırlatılmıştır.
Okulun restorasyonunun yaklaşık maliyeti 6.081.571,48 TL’dir. Valilik Makamınca % 70 ödenek verilmiş olup, bunun yaklaşık maliyete oranı ise 4.257.100,36 TL’dir. Yani bu iş için bütçemizde olmayan 1.824.471,44 TL’ye ihtiyaç duyulmaktadır.
İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün okulun restorasyonunun tarafımızca yapılmasını talep etmesi üzerine rölöve restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılmasında olduğu gibi yine katkı payından ödenek talep edilmiş, % 95 oranında ödenek sağlanmasına imkan olduğu halde Valilik makamınca % 70 oranında ödenek sağlanmıştır.
Bu okulun mülkiyeti ve sorumluluğu tarafımızda olmadığından bütçemizde herhangi bir ödenek bulunmamaktadır. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına bu durum bildirilerek proje hazırlanmasında tarafımıza verilen ödenek miktarı sağlandığı takdirde okulun restorasyonunun tarafımızca yapılacağı taahhüt edilmiştir.
Tekirdağ’ın bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle hareket eden Büyükşehir Belediyemiz, kültür varlıklarımızı kentimize kazandırmaya, geçmiş ile gelecek arasında köprü olmaya devam edecektir.” dedi.