Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 21°C
Çok Bulutlu
Tekirdağ
21°C
Çok Bulutlu
Paz 22°C
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 18°C

AYGUN ÇİFTÇİLERİN BELİNİ BÜKEN SORUNLAR İÇİN ÖNERİ VERDİ

AYGUN ÇİFTÇİLERİN BELİNİ BÜKEN SORUNLAR İÇİN ÖNERİ VERDİ
3 Haziran 2020 17:27
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili  İlhami Özcan Aygun, doğal afetlere karşı çiftçileri korumak için Tarımsal sigorta mevzuatında yer alan sorunları dile getirdi.

”ÜRETİCİNİN İŞİ KOLAYLAŞTIRILMIYOR BİN DEREDEN SU GETİRİLİYOR”

Binlerce çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)  yüzünden destek alamadığının altını çizen  Milletvekili Aygun; ” Türkiye’de doğal afetlere karşı çiftçiyi koruma şemsiyesine alan tarımsal sigorta mevzuatında önemli bir sorun var. Bu durum çiftçilerimizi yıllardır mağdur ediyor. Bakanlık yıllardır tarımsal sigorta için tarla tapularını ve kira kontratını esas alan çks’yi dikkate alıyor. Doğal afet değil, tarımsal destekte de çks’yi esas alıyor. Oysa ekilen alan çks’nin çok üzerinde. Binlerce çiftçi çks yüzünden ne tarımsal destekten yararlanıyor ne de doğal afetlere karşı tarımsal sigorta yaptırıyor. Oysa AB ülkelerinde üreticinin beyanı tarımsal sigorta için yeterli. Türkiye de ise bin dereden su getiriliyor, üreticinin işi kolaylaştırılmıyor, engeller çıkarılıyor.’’ ifadelerine yer verdi.

ÇKS’YE KAYITLI OLMAYAN ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDURİYET İÇİNDE

Aygun Ülkemizde arazi parçalanması ve  miras sonrası aile içi intikal işlemlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle ÇKS’ye kayıt edilemeyen arazilerin olduğunun altını çizerek sözlerine devam etti; ” İhtilaflı araziler, intikal yapılmayan araziler, kayyum atanan araziler, ecri-misil ödenen ancak milli emlaktan kiralanamayan araziler var. Ekim yapıldığı halde bu araziler, ÇKS kaydı olmadığı için tarımsal sigorta yaptıramıyor. Ülkemizin 46 ilinde 15 Mayıs- 25 Mayıs tarihlerinde büyük bir doğal afet yaşandı. Çiftçilerimiz zor durumda. Mazot, gübre, tohum masrafı yaptılar. Şimdi hepsi boşa düştü. Çünkü bütün bir yıllık emekleri doğal afetle tuzla buz oldu. ÇKS’ye kayıtlı olmayan çiftçilerimiz mağduriyet içinde. Bunu önlemek ise çok kolay. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile bir yasa teklifi hazırladık. Teklifte, Tarım Sigortaları Kanununda değişiklik yaparak, ÇKS Yerine TÜKAS’ın esas alınmasını öneriyoruz.’’ şeklinde konuştu.

VERİ TABANI GÜBRE İHTİYACI DIŞINDA ATIL DURUMDA  BIRAKILIYOR

2014 yılında oluşturulan veri tabanının atıl durumda tutulduğunu aktaran Milletvekili Aygun; ‘’TÜKAS nedir derseniz. 2014 yılında Bakanlığın 10 bin personeli Türkiye’nin tüm ekili bitkisel üretim, hayvancılık faaliyeti ve su ürünleri üretim yapan arazi varlığını, üretim yapan çiftçi sayısını, tarımsal makineleri her şeyi ile adres ve kimlik bilgileri ile ortaya koyan bir veri tabanı oluşturdu. Bu değerli veri tabanı maalesef şimdi sadece Türkiye’nin gübre ihtiyacı için kullanılıp onun dışında atıl bırakılıyor. Bu büyük bir kayıptır.  Amaç gübrenin üretim dışında yasa dışı yoldan bomba vs. yapımında kullanılmasını engellemek. 2014 yılında AB talebiyle oluşturulan bu veri tabanı tarımsal destekte de tarımsal sigortada da rahatça kullanılabilir. Maalesef bugüne kadar Mehdi Eker, Faruk Çelik, Ahmet Fakıbaba, şimdi Bekir Pakdemirli bu büyük veri tabanını atıl bekletiyor. Çünkü uzman kadrolar yerine sadakat esaslı boş kadroları tercih ettiler. Sonuçta çiftçi de mağdur oluyor.’’ ifadelerine yer verdi.

TÜİK İLE TARIM BAKANLIĞININ RAKAMLARI UYUŞMUYOR

‘Bu durumun istatistiklere de yansıdığını dile getiren Aygun; ” Uydudan görülen ekili arazi ile Bakanlık kayıtları uyuşmuyor. TÜİK rakamları ile ÇKS Kaydına dayanan Tarım Bakanlığı rakamları uyuşmuyor. Rakamlar arasında uçurum var. TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de 23-23.5 milyon hektar alanda bitkisel üretim yapılırken, ÇKS’de bu rakam 15-15.5 milyon hektar arasında. Adana’da üreticinin sadece yüzde 40-45’inin ÇKS kaydı var. Çiftçiyi doğal afetlere karşı kaderi ile karşı karşıya bırakamayız. Bunu önleyecek yasa teklifini verdik. Tarım Bakanlığı teklifimize destek versin ya da kendileri de çalışma yapsın, bu çalışmaları birleştirelim.’’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.