BAŞKAN YÜKSEL O MAHALLEDE 18. MADDE UYGULAMASI YAPACAK
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Karadeniz mahallesinde hayata geçirilmesi planlanan ’18. Madde Uygulaması’ hakkında mahalle sakinlerini bilgilendirdi. Karadeniz mahallesi’nde düzenlenen istişare toplantısında, söz konusu uygulamanın detaylarını aktaran Başkan Yüksel, projenin amacını, avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı.
Başkan Yardımcıları Hüseyin Uzunlar, Şenol Karaküçük, Sabri Çınar ile Belediye Meclis Üyeleri ve ilgili teknik personellerin de hazır bulunduğu toplantıda, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Proje sunumlarının yapıldığı toplantının sonunda yapılan oylamada, mahalle sakinlerinin tamamının onayı ile Karadeniz Mahallesi’nde 18. Madde Uygulaması planı kabul edildi.
”18. Madde Uygulamasına Başlama Kararı Aldık”
Başkan Cüneyt Yüksel, gerçekleştirilen istişare toplantısına ilişkin şunları söyledi: “Bu akşam Karadeniz mahallemizde vatandaşlarımızla buluştuk. Şehrimizin gelecek vizyonuna, vatandaşlarımızın alınteriyle edindiği taşınmazlarına değer katmak ve mahalleyi daha yaşanabilir bir hale getirmek üzere planladığımız ’18. madde uygulaması’na ilişkin istişarede bulunduk. Uygulamanın amacını, avantajlarını ve dezavantajlarını anlattık. Başkan Yardımcılarımız Hüseyin Uzunlar, Şenol Karaküçük, Sabri Çınar, Belediye Meclis Üyelerimiz ve teknik personellerimiz ile birlikte katıldığımız, sohbet havasında gerçekleşen bilgilendirme toplantımızda, şehrimizin kanayan bir yarasına daha ‘dur’ demek için çalıştığımızı müşahede. Mahalle sakini vatandaşlarımızın tam mutabakatı oy birliğiyle, Karadeniz mahallemizde 18. Madde uygulamasına başlama kararı aldık. Şimdiden mahalle sakinlerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
18. madde uygulaması nedir?
İmar Kanununun 18. madde uygulamasına göre,
imar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.
Belediyeler veya valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüz ölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebilir. ancak, bu maddeye göre alınacak düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların düzenlenmeden önceki yüz ölçümlerinin yüzde otuz beşini geçemez. Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, “ibadet yeri” ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarda kullanılamaz. Düzenleme ortaklık paylarının toplamı, yukarıdaki fıkrada sözü geçen umumi hizmetler için, yeniden ayrılması gereken yerlerin alanları toplamından az olduğu taktirde, eksik kalan miktar belediye veya valilikçe kamulaştırma yolu ile tamamlanır.