Dolar 34,0146
Euro 38,1023
Altın 2.832,69
BİST 9.930,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
25°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT !

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT !
7 Temmuz 2022 17:41
A+
A-

Özel Star Medica Hastanesi Uz. Dyt Hilal Mercan Turan  ‘Kurban bayramı beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bir dönemdir.’ diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Uz. Dyt Hilal Mercan Turan; ”Bayram ziyaretleri ve bayram telaşı beraberinde öğün atlama, ardından üst üste yemek yemeye neden olur. Kurban bayramında en önemli değişiklik ise kırmızı et tüketimindeki artıştır. Bu noktada ise uygun kesim yöntemleri, saklama koşulları ve tüketim sırasındaki miktarlar önem kazanır.

Kurbanlığı satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmanız gerekir. Bu sizin ve ailenizin sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Kurbanın uygun kesilmesinin yanı sıra kişisel hijyen kurallarına uyulması da aynı şekilde sağlık açısından önem taşımaktadır.

Etler kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir. Çünkü kesildikten sonra et ölüm sertliğine (rigor mortis) bağlı olarak sert ve lezzetsizdir. Bu da sindirim güçlüğüne neden olur. Özellikle mide- bağırsak rahatsızlığı olan kişiler bu konuda daha da özen göstermelidir. Etin tüketilmesi için beklenmesi gereken en az süre 24 saattir. Etlerin hepsi hemen tüketilemeyeceği için saklama koşulları da çok önemlidir. Etler büyük parça olarak değil, birer pişirimlik olarak az miktarlarda buzdolabı poşetlerine konularak buzluk ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Etler kolaylıkla mikroorganizmaların üreyebildiği, bozulmaya müsait  besin gurubudur. Bu nedenle dondurulmuş etler çözdürüldükten hemen sonra pişirilmeli, kesinlikle tekrardan dondurulmamalıdır. Çözdürülme yöntemi olarak buzdolabının alt kısmını kullanmak gerekir. Oda sıcaklığında bekletme, kalorifer üstüne koyma vb. uygulamalar insan sağlığı açısından sakıncalıdır.

Günlük hayatta tükettiğimiz hayvansal kaynaklı proteinin büyük bir kısmını et oluşturur. Bu nedenle, bu dönemde tüketilen etin miktarının artışına bağlı sorunlar yaşamamak adına tüketilen etin; hayvanın hangi kısmı olduğuna ve uygun pişirme yöntemlerine dikkat etmek gerekir. Etin yağlı kısımlarının sıyrılması, sakatatların tüketilmemesi gerekir. Pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağ kullanılmamalıdır. Hatta etlerin kendi yağında pişirilmesi en uygunudur. Bu sayede kolesterol ve yağ alımımız azalmış olacaktır. Bu konuda özellikle kalp-damar hastalığı olan kişiler dikkat etmelidir. Etler çok yüksek ısıda pişirilmemelidir. Yüksek ısıda pişirilen etlerin dış kısmında su kaybı çok olur bu da beraberinde besin öğeleri kaybını getirir.  Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara yöntemi kullanılmalı, kızartmadan kesinlikle uzak durulmalıdır.  Besin çeşitliliğini arttırmak adına etler sebzelerle pişirilebilir. Ya da beraberinde bol miktarda yeşillik tüketilebilir. Yeşil yapraklı sebzelerin içinde yüksek miktarda bulunan C vitamini demir emilimini arttırarak biyoyararlılığı da arttırır. Bu dönemde ayrıca şerbetli tatlı tüketimi de artış göstermektedir. Şerbetli tatlılardan uzak durarak günlük fazla kalori alımımızı azaltmış oluruz.

Beslenme düzenimizdeki geçici değişikliklere karşı  bu dönemde tedbirler almamız gerekir. Böylece sindirim bozukluğu, mide ağrısı, kabızlık reflü gibi sindirim bozukluklarının önüne geçmiş oluruz.” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.