Dolar 37,9770
Euro 41,1031
Altın 3.686,23
BİST 9.299,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Çok Bulutlu
Tekirdağ
18°C
Çok Bulutlu
Çar 18°C
Per 15°C
Cum 15°C
Cts 16°C

”Marmara Bölgesi’nin Çok İleri Teknoloji Bölgesi Olarak Konumlandırılması Gerekiyor”

”Marmara Bölgesi’nin Çok İleri Teknoloji Bölgesi Olarak Konumlandırılması Gerekiyor”
18 Ekim 2021 13:43
A+
A-

TSO Başkanı Cengiz Günay TOBB’u temsilen TBMM’de oluşturulan ‘denizlerimizdeki müsilaj sorununun sebeplerini araştırma komisyonuna sunum yaptı

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşan sanayinin, Orta Anadolu gibi yeni bölgelere genişletilmesi, Marmara Bölgesi’nin ise daha çok ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandırılması gerektiğini söyledi.

Başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurulan Denizlerdeki Müsilaj Sorununun Sebeplerini Araştırması Komisyonu, İstanbul Milletvekili Mustafa Demir başkanlığında toplandı.

Komisyona Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen katılan ve sunum yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Günay, Marmara Denizi’ni müsilaj içinde görmenin herkesi üzdüğünü ifade ederek, müsilajın geçmişten beri doğaya ve çevreye verilen zararların önemli sonuçlarından biri olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalara göre müsilajın tek bir sebebinin olmadığını dile getiren Günay, “İklim değişikliğinin etkisiyle birlikte artan sıcaklık, deniz suyundaki durağanlık, atıkların arıtılmadan yoğun şekilde denize deşarj edilmesi ve azot-fosfor artışı gibi pek çok etken söz konusu. Bununla birlikte evsel ve endüstriyel atıkların etkisi yadsınamayacak boyutta. Dolayısıyla bu soruna bütüncül yaklaşım gerekiyor.” dedi.

Günay, müsilajın biyolojik çeşitliliğe zarar vermesinin yanı sıra balıkçılık, turizm, deniz taşımacılığı gibi sektörleri de önemli ölçüde olumsuz etkilediğini vurguladı. Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi olan Marmara Bölgesi’ndeki illerin, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğünün yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğuna işaret eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani bölge, Türkiye’nin ekonomik zenginliği açısından tetikleyici rol oynuyor. Marmara Bölgesi’ndeki sanayicilerimizin, Avrupa Birliği pazarında tüm dünyayla rekabet etmeye çalıştıkları açıkça görülmektedir. Bununla birlikte sanayi, Marmara Bölgesi’ne sıkışmış durumda. Marmara Bölgesi’ndeki yoğunlaşmayı Orta Anadolu gibi yeni bölgelere genişletmemiz, Marmara Bölgesi’ni daha çok ileri teknoloji bölgesi olarak konumlandırmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Orta Anadolu’da oluşturulacak yeni bölgenin ise lojistik altyapısıyla desteklenerek Mersin ve İskenderun limanlarına bağlanması, önemli ölçüde rekabetimizi arttıracaktır. Ayrıca bölgedeki mevcut sanayi tesislerimizin çevresel dönüşümü, müsilaj sorununun çözümü için atılması gereken önemli adımlardan biridir. Bu dönüşümün finansmanı için kamu kaynaklarını daha fazla çevreci, yeşil üretimi destekleyen projelere tahsis etmeliyiz. Orta vadede ise arıtma sistemlerimizi ileri biyolojik arıtmaya dönüştürmemiz gerekmektedir.”

Öte yandan konuya ilişkin bilimsel çalışmalar yapan bazı akademisyenler de komisyon toplantısında sunum yaptı.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.