Mimar Sinan ve Bağ Rotaları Tanıtıldı
Trakya Kalkınma Ajansı ve İstanbul Rehberler Odası(İRO) iş birliğinde 20-22 Ağustos 2021 tarihlerinde Mimar Sinan Rotası ve Trakya Bağ Rotasının tanıtım gezisinde 20 turist rehberi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde ağırlandı.
İstanbul Rehberler Odası Başkanı Dr. Sedat Bornovalı’nın da katıldığı etkinliğin temel amacı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hayata geçirilen Mimar Sinan Rotası ile bölgenin kadim bir değeri olan bağcılık kültüründen esinlenerek desteklenen Trakya Bağ Rotası projesinin tanıtım ve pazarlanması oldu. Tanıtım gezisine rehberler ilk olarak Büyükçekmece’deki Sultan Süleyman Köprüsü’nden başladılar ve oradan Kırklareli’ne geçtiler. Burada Yayla Mahallesi, Aşağıpınar Kazı Alanı ve Vino Dessera Bağlarını ziyaret ettiler. Kırklareli ziyaretlerini bitiren grup sonraki gün Edirne’ye geçti ve burada Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü, Sarayiçi, Sağlık Müzesi, Selimiye Camii, Necmi İğe Etnografya Müzesi ve Fatih Sultan Mehmet Müzesi, Ali Paşa Çarşısı’nı ziyaret etti. Öğleden sonra Edirnekari Atölyesi’ni gezen İRO rehberleri burada Edirnekari ve uygulamaları hakkında bilgi aldı. Günün sonunda Arda Bağları’nı gezen grup Edirne programını tamamladı.
Programın son gününde Tekirdağ ve çevresini gezen rehberler Rüstempaşa Cami, Tekirdağ Arkeoloji Müzesi, Rakoczi Müzesi, Tekirdağ İskelesi’ni ziyaret ettiler. Programın sonunda Chateau Nuzun Bağları’na konuk olan İRO üyeleri ziyaretlerini tamamlayarak Trakya’dan ayrıldılar.
Program hakkında bir açıklama yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Bölge turizmine ivme vermek için yapılan çalışmalardan sadece biri olduğunu belirtiği İRO turu ile ilgili şunları söyledi: ”Ajans olarak alternatif turizm destinasyonlarını geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu organizasyonumuzda İstanbul Rehberler Odası ile iş birliği yaparak Mimar Sinan Rotası ile Trakya Bağ Rotasını tanıtmayı hedefledik. Bölgemizde ağırladığımız yerli ve yabancı turist rehberleriyle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da turizm değerlerimizi ziyaret ettik, rehberlerin destinasyonla ilgili görüş ve önerilerini dinledik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı şekillendirerek oluşturduğumuz alternatif destinasyonlarla bölgemizin turizmden elde ettiği geliri artırmayı hedefliyoruz.”
Programın oldukça faydalı olduğunu ve görüş alışverişi yapma imkânı bulduklarını söyleyen İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı ise şunları söyledi: “Trakya’nın Avrupa’ya yakınlığı dolayısıyla önemli bir konumda olduğunu belirtmek gerekir. Trakya’nın büyük bir turizm potansiyeli var. Bölgenin gelecekte daha fazla ilgi çekeceğine inanıyorum. Gezdiğimiz bağları ve Mimar Sinan eserlerini biliyoruz ancak bunu bilimsel bir yaklaşımla ele alarak rotalandırmak güzel bir çalışmanın, ince bir aklın ürünü. Rehberlerimiz tarafından bundan sonra her iki rota da çok daha fazla kişiye tanıtılacak ve bu rotaları paket olarak satma imkânı olacak.”
İRO üyesi Rehber Armağan Yağcı Bayrak da muhteşem bir gezi yaptıklarını ve yeni yerler gördüklerini belirtti. Bayrak, geziyi düzenleyen Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkür etti.