Dolar 34,9559
Euro 36,6513
Altın 3.014,70
BİST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 10°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
10°C
Az Bulutlu
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 9°C
Pts 11°C

NKÜ Başhekimi TRT WORD Kanalına Konuk Oldu

NKÜ Başhekimi TRT WORD Kanalına Konuk Oldu
31 Ağustos 2020 17:05
A+
A-

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, TRT WORD Kanalının 15.15’te yayınlanan ana haber bültenine konuk old

Programda NKÜ Başhekim Doç. Dr. Nejat Altıntaş, uykunun Kovid-19 dönemindeki öneminden bahsederek “Sadece 1 günde 4 saat uyumanız sonucunda Kovid-19 ile savaşan immün hücrelerin savaşçı aktivitelerinde %70 azalma olur. Kovide yakalanma olasılığınız artar.” dedi.  Altıntaş, minimum 7 saat uyunması ve saat gece 00.00 ile 03.00 saatleri arasında mutlaka uykuda geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Uykusuzluk Alzheimer Riskini Arttırır

“1 yıl boyunca günde 6 saatin altında uyur iseniz ve gece vardiyasında çalışırsanız meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri riskiniz artar. 5 saatin altında uyunduğu takdirde beynimizde alzheimer hastalığına neden olan protein birikir. Dolayısıyla alzheimer riski %80 artar.” diyen Doç. Dr. Altıntaş, uykunun öğrenilen verilerin saklanması için de oldukça önemli olduğunu kaydetti. Öğrenilen konunun ardından uykunun gerçekleştirilememesi halinde öğrenilen bilgilerin silindiğini; bununla birlikte uyku sayesinde boşaltılan beyin, kuru bir süngerin suyu emmesi gibi yeni bilgileri emerek saklanmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

Ayrıca uykusuzluğun hormonları da olumsuz etkilediğini belirten Başhekim Dr. Altıntaş “1 yıl boyunca günde 6 saatin altında uyuyan erkeklerin erkeklik hormonu olan testosteron miktarının kendilerinden 10 yaş daha yaşlı olanların testosteron seviyelerine eşit olur, kadınlarda da yine aynı şekilde kadınlık hormonu olan östrojen seviyesinin azalmasına sebep olur” sözlerine yer verdi.

Saat 15:00’dan Sonra Kahve İçilmemeli

Tekirdağ Namık Kemal Üniversite Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş programda ayrıca uyku sorunu yaşayanlara önerilerde bulundu: “Öğleden sonra 15.00’ten sonra kesinlikle kahve içilmemeli. Kahve ile vücuda alınan kafeinin etkisi 8 saat sürmektedir. Derin uykuya geçişi geciktirmektedir. İlk 20 dakikada uyuyamazsanız yataktan çıkıp başka bir odada loş ışıkta sadece kitap okumalarını öneriyorum. Aynı zamanda uykuya dalmada sorun yaşayanlar beslenmelerine hindi eti, somon, lor peyniri, fındık, ceviz, kedi otu, melisa otu ve papatya gibi besinleri ve çayları ekleyebilirler.” dedi.

Başhekim Doç. Dr. Nejat Altıntaş, uyku sorunu yaşanması halinde hiçbir şekilde uyku ilaçlarının kullanımına başvurulmaması gerektiği, bu tür ilaçların beyinde kalıcı hasarlara neden olduğunu, alkolden özellikle kaçınılması gerektiğini ve uykudan en az 2 saat öncesinde mavi ışık yayan telefon, tablet gibi aletlerden uzak durulması gerektiğini aktardı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.