Dolar 34,8210
Euro 36,7877
Altın 2.979,66
BİST 10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 16°C
Yağmurlu
Tekirdağ
16°C
Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 10°C
Cum 9°C

NKÜ ZİRAATbiyotek İlk Üretime Başladı

NKÜ ZİRAATbiyotek İlk Üretime Başladı
13 Kasım 2019 15:00
A+
A-

Üniversitemiz ZİRAATbiyotek İlk Üretimine Başladı

Naip Mahallesi’nde bulunan eski okul binasının Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Namık Kemal Üniversitesi tarafından yürütülen “ZİRAATbiyotek” isimli proje kapsamında tesis ilk üretimine başladı. 

ZİRAATbiyotek’de ilk üretim 8000 süs bitkisi tohumunun toprak ile buluşması ile gerçekleşti. 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, bitki doku kültürü ve Ar-Ge laboratuvarları, tam kontrollü bitki büyütme odaları, eğitim toplantı salonları, topraklı ve topraksız üretime elverişli modern seralar bulunduğu Merkezde araştırma imkanına sahip oldu. Diğer taraftan da yapılan araştırmalar ile bölge tarımına katkı sağlanması hedefleniyor. 

Bölgede bitki yetiştiriciliğinde çeşitliliği artırmayı hedefleyen tesiste, sebze ve süs bitkilerinin talebe yönelik mikro çoğaltımı, dış ortama alıştırılması ve satışının yapılması planlanıyor.

“Bitki Ekimine Başlandı”

NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Arat, proje sayesinde üniversite ve çiftçilerin birlikte çalışma fırsatı bulacağını söyledi.

Bunun bölgedeki tarımsal faaliyetlere katkı sunacağına inandıklarını anlatan Arat, “Burada tarımsal biyoteknolojik yöntemler kullanacağız. Bitki doku kültürü ve teknikleriyle bitkilerin milyonlarca çoğaltılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bugün de ilk kez bitki ekimlerine başladık. Burası seralarıyla, bitki büyütme odalarıyla çok modern bir tesis oldu.” dedi.

”  Üretilen Süs Bitkileri Süleymanpaşa İlçesinin Belirlenen Yerlerine Dikilecek ”

Tesiste çiftçilere de eğitim vermeyi planladıklarını belirten Arat, şunları kaydetti: “Çiftçilere farklı üretim yöntemlerini öğreteceğiz. Dolayısıyla bölge kalkınmasına katkı sunmayı, bölgenin dışarıdan fide, fidan ile süs bitkisi alımının azaltılmasını ve buradan temininin sağlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca sebze ve meyve fidanları üreteceğiz. İlk üretilen süs bitkileri Süleymanpaşa ilçesinin belirlenen yerlerine dikilecek.”

DEMİRTAŞ “Amacımız bitki doku kültürü tekniğiyle üretim yapmak”

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Sefer Demirbaş ise tesisin uygulama, üretim ve eğitim merkezi olduğunu dile getirdi. Süleymanpaşa Belediyesi ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde tesiste süs bitkisi tohumlarını yetiştirmeye başladıklarını anlatan Demirbaş, “Bu, şu an için bir başlangıç. Bu merkezde asıl amacımız bitki doku kültürü tekniğiyle üretim yapmak. İlk fide üretimiyle başlıyoruz, daha sonra biyoteknolojik yöntemlerle bitkileri klonlama işlemi gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.