ŞENTOP TEKİRDAĞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 52. MEZUNLAR GÜNÜNE KATILDI
TBMM Başkanı Prof Dr.Mustafa Şentop, mezun olduğu Tekirdağ İmam Hatip Lisesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği 52. mezunlar gününe katıldı.
Programa, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Vali Aziz Yıldırım, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymenpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
ŞENTOP ”İmam Hatip Liselerinin Tarihi Türkiye’de Demokrasinin, Seçimlerin Hak ve Hürriyetlerin Tarihi ile Eş Zamanlıdır”
Mezunlar gününde konuşan TBMM Başkanı Şentop, “İmam hatip liselerinin tarihi Türkiye’de demokrasinin, seçimlerin hak ve hürriyetlerin tarihi ile eş zamanlıdır. Eş bir gelişme içerisindedir. İmam hatip liselerinin tarihini okursanız Türkiye’nin siyasi tarihi de izlemiş olursunuz. Türkiye’de çok partili hayata geçilme kararı alındıktan sonra 1945’ten itibaren ilk imam hatip lisesinin açılmasına müsaade ediliyor. 1950’den itibaren de çok partili hayat ve serbest seçimler gerçekleşmeye başladıktan sonra da imam hatip liselerinin yavaş yavaş gelişmeye başladığını görüyoruz. 27 Mayıs 1960’ta bir askeri darbe olduğunda darbenin ilk çarptığı yerlerden birisi de imam hatip liseleriydi. İmam hatip liseleri ile ilgili hem sayı bakımından hem öğrenci sayısı bakımından hem müfredat bakımından, mezunlarının sahip olduğu hak ve imkânlar bakımından kısıtlamalara gidiliyor.” ifadelerinin kullandı.
”İmam hatip liseleri toplumun yaşadığı ihtiyaç sonucunda ortaya çıkmıştır”
Türkiye tarihinde yapılan darbeler sonrası ilk müdahalelerin imam hatip liselerine yapıldığını aktaran Şentop, imam hatip liselerinin dini bilgisi yüksek kişilere olan ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığını belirtti.
”Bu İmam Hatip Liselerinin Ortaya Çıkışındaki Temel Fikrin Tezahürüdür”
Demokrasi ve sivil iradenin hakim olmasıyla birlikte imam hatip lisesi sayılarında da artış meydana geldiğini anlatan Şentop, şöyle devam etti:”28 Şubat’ta ilk darbe imam hatip liselerine yapıldı. Hatta darbenin 28 Şubat müdahalesinin üç sebebinden birisi imam hatip liselerinin sayısıydı. Sonra Türkiye yine çok partili hayat, demokrasi, sivil siyaset etkili olmaya başlayınca imam hatip liselerinin sayısında öğrenici sayısında bir rahatlama meydana gelmeye başladı. Bu ülkenin yerli, milli, değerlerine bağlı tarihi değerlerine bağlı milletin değerlerine bağlı insanların tespit ettiği, içinde yaşadığı, müşahede ettiği bir ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır imam hatip liseleri. Kapandığı tarihlerden itibaren çok pratik dini ihtiyaçların karşılanması bakımından bile büyük sıkıntıların eksikliklerin yaşandığını biliyoruz. Bazı yerlerde cenazeleri kaldıracak, defin işlemlerini yapacak dini bilgi sahibi insanların bulunmasında zorluk yaşandığını biliyoruz. İmam hatip liseleri Türkiye’de toplumun yaşadığı bir ihtiyacın sonucun olarak ortaya çıkmıştır. O ihtiyaç okulların açılmasını mecbur hale getirmiştir. Türkiye’de temel mesele milletin değerleri ile devletin değerlerinin bütünleşmesidir. Millet devlet bütünleşmesi sağlandığı takdirde büyük hamleleri gerçekleştirebilmişiz. Aynı şeyi çok yakın zamanda 15 Temmuz’da yaşadık. Dünya tarihinde ilk defa bir halk hareketi devlete ve siyasi iktidara karşı olmamış, tam aksine devleti ve siyasi iktidarı korumak üzere, anayasal düzeni korumak üzere sokaklara çıkmıştır. Dünya tarihinde ilktir bu. Başka örneği yok bunun. Halk hareketleri hep iktidara karşı, devlete karşı hükümete karşı yapılmıştır. Tek istisna 15 Temmuz’dur. Çünkü millete devlete benim devletim diye, anayasal düzene benim anayasal düzenin diye sahip çıkmıştır. Bu imam hatip liselerinin ortaya çıkışındaki temel fikrin tezahürüdür” dedi.
Program ikramların ardından sona erdi.