TEKİRDAĞ DA UYUZ VAKALARI SON 2 YILDA ARTTI

Halk arasında uyuz olarak bilinen (Sarcoptes ) vakalar Tekirdağ da son 2 yıldır artmaya başladı.
Uyuz vakası ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Özel Star Medica Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Koçak uyuz hastalığının insandan insana geçme süresinin 15 dakika olduğunu söyledi.
Uzman Dr. Koçak Sarcoptes (Uyuz) vakalarının nelerden kaynaklı olduğunu ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
” SON 2 YILDIR UYUZ HASTALIĞI SALGIN ORANINDA ARTTI ”
Uzman Dr. Cengiz Koçak, son iki yıldır uyuz vakalarında artış olduğu belirterek; ” Salgın diyebileceğimiz oranda bir artış mevcut. Günde 8-10 kişi uyuz şikayeti ile bizlere başvuruyor.” dedi.
VÜCUTTA TÜNELLER AÇARAK YAYILIMI SAĞLIYOR
Sarcoptes isimli gözle görülmeyen bir böceğin sebep olduğu bir vaka olduğunu belirten Uzman Dr. Koçak açıklamalarında şu sözlere yer verdi;
” İnsan derisine temas yolu ile bulaşarak cilt altında tüneller açan bu böcek daha sonra bu tünellerin içerisinde yaşayarak yumurtlama, dışkılama ve gezinme işlemini gerçekleştiriyor. Bu işlemlerde vücutta kaşınmalara neden oluyor. Sarcoptes böceğinin vücutta oluşturduğu kaşınma reaksiyonlarına ise uyuz vakası diyoruz. ” sözlerini kaydetti.
BÖYLE DÖNEMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Toplu alanlarda insandan insana atlayarak çok kolaylıkla bulaştığını söyleyen Uzman Dr. Koçak özellikle sosyoekonomik durumun düşük olduğu, ekonomik krizlerde, yıkıcı doğal afetlerde ve bulaşıcı bir salgın hastalığı olduğu dönemlerde daha sık görüldüğünü aktardı.
GECELERİ ARTAN KAŞINMA HİSSİ
Sarcoptes (uyuz) böceğinin neden olduğu vakaların kolaylıkla teşhis edildiğini kaydeden Uzm. Dr. Koçak; ”Vücutta oluşturduğu lezyon yaralar ( kaşıntı yaraları ) tipiktir. Bu hastalığın en büyük belirtisi sürekli kaşıntı hissidir. Özellikle geceleri artan, uykudan uyandıran uyutmayan bir kaşıntı şeklindedir. Bazı durumlarda minik inci tanesi şeklinde su kesecikleri de görülebilir. Bunun haricinde ise vücutta; koltuk altı, kasık, göbek çevresi, el-ayak parmak araları ve eklem yerlerinde minik siyah noktacıklar şeklinde yaralara sebep olur. Bu noktacıklar muayene esnasında gözle görülebilir. Eğer muayene esnasında kişinin şikayetleri olduğu halde vücudunda siyah noktacıklar yok ise aile bireyleri içerisinde başka bir kaşınan kişi olup olmadığını, sıcak ortamlarda ve banyo sonrası kaşıntı hissinde artma olup olmadığı gibi takipler bizlere hastalık ile ilgili ipucu veriyor. Bu durumlar göz önünde bulundurularak uyuz teşhisini rahatlıkla koyabiliyoruz.
‘‘UYUZ VAKALARININ KİŞİSEL HİJYEN İLE BİR İLGİ YOK ”
Bulaş engelini sağlamak için ise ortak kullanım malzemeleri olmaması gerekiyor. ( Elbise, iç çamaşırı, terlik, yatak, çarşaf, yastık ve kılıf vb.) Bu hastalıkta kişisel hijyenin çok fazla önemi yok. Halk arasında yaygın bir inanış mevcut ”hijyenine dikkat etmeyen insanlarda görülür” diye ama bu hastalığın hijyen ile ilgisi yoktur. Kişisel temizliğine çok dikkat eden kişilerde de bu hastalık görülebilir.
” İNSAN VE HAYVAN UYUZU FARKLIDIR ”
İnsanlarda görülen uyuz vakaları sadece insandan insana bulaşır. Hayvan uyuzu da insana çok nadir olarak bulaşabilir ama başka bir kişiye bulaş sağlamaz. Hayvanlardan bulaşan uyuz vakası 3 saat içerisinde insan vücudu tarafından reddedilir. İnsan uyuzu ise tedavi edilmediği sürece devam eder.
UYUZDAN KORUNMA YOLLARI
Uyuz vakasına yakalanmış kişilerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Koçak korunma yollarını şöyle belirtti;
* Kaşınan kişilerden uzak durun.
* Ortak eşyalar kullanımını sonlandırın.
* Koltuk, sandalye gibi materyaller çamaşır suyu veya sıcak su ile silin.
* Uyuz hastalığına yakalanmış kişinin eşyaları 90-100 derecede kaynatılıp yıkanması gerekiyor.
Haber : SERAL BARIŞ