Türkiye’de Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele İçin ‘Aile İçi Şiddet Hattı’
Vali Aziz Yıldırım, Türkiye’de yaşanan kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının önlenmesi adına yasal mevzuatın mekanizmalarının işlenmesi maksadıyla düzenlenen Kadın-Erkek Eşitliğine İlişkin Uluslararası Normlar Işığında Türkiye’de Kadına ve Çocuğa Karşı Şiddetle Mücadele Çalıştayı’na katıldı.
Toplantıya Vali Aziz Yıldırım, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, TNKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu ve davetliler katıldı.
”Aile İçi Acil Şiddet Hattı Önleyicilik ve Bilgilendirme Çalışmalarını Yürütmektedir”
Türkiye’de Kadın Dernekleri Federasyonu 12 yıldır acil yardım hattı işletmekte olduklarının bilgisini veren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü konuşmasında; ”16 ülkeden ve 81 ilden gelen çağrılara kolluk kuvvetleriyle anlık müdahale, barolarla hukuki destek ve özel sektörle korumaya yönelik işbirlikleri yapmakta bu çalışmaları belediyelerle ve muhtarla etkileşim halinde yapmaktadır. Bu hatla aynı zamanda şiddet vakalarında uzmanların desteğini alarak da ilerlemek mümkündür. Bu hat, önleyicilik ve bilgilendirme çalışmalarını yürütmektedir. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattını arayacak olanlar karşılarında psikolog ve sosyal destek uzmanı bulacaklardır. Bu noktada Türkiye’de yardım alabileceğimiz mecralardan bir tanesi de Aile İçi Acil Şiddet Hattı’dır” dedi.
”Hiçbir Bahane Şiddete Gerekçe Olamaz”
Ardından konuşan Vali Yıldırım; “Kadına şiddet konusu sadece adli bir vaka olarak görülemez, bu konuyu tüm yönleriyle ele almak lazımdır. Hem bir asayiş, hem adli, hem de sosyal bir problemdir. Kadının erkeğe erkeğin kadına bakış açısıyla da alakalıdır. Hiçbir bahane şiddete gerekçe olamaz. Eğer geçinemiyorsanız, anlaşamıyorsanız, bunun çok insani, medeni yöntemleri vardır. Mahkemelere gidersiniz, eğer hukuki bir boyutu var ise mahkemede hakimlerimiz zaten bununla ilgili kararları verirler ve böylece bu problem ortadan kalkar. Eğer hukuki bir durum söz konusu ise ayrılarak, uzaklaşarak işi şiddete vardırmadan sonuçlandırmak mümkündür. “ dedi.